Carsten Lincke

over (kinder)geneeskunde en gezondheidszorg

Dilemma’s in de kindergeneeskunde

Anticonceptie onder dwang – in uitzonderlijke gevallen zou dat moeten kunnen. Kinderrechters, jeugdzorghulpverleners en kinderartsen pleiten al vele jaren voor een wettelijke regeling die het mogelijk maakt om zwangerschap bij vrouwen met een zeer hoog risico op verwaarlozing of mishandeling van hun kind te voorkomen, in het uiterste geval afgedwongen door een rechterlijk besluit.

Zembla wijdde in april 2012 een uitzending aan dit probleem: “Vader en moeder: ongeschikt…Mag je voor een kind zorgen, als je niet eens voor jezelf kunt zorgen?”

Op 11-03-2015 publiceerde NRC een interview dat Frederiek Weeda met mij hield naar aanleiding van een ingezonden brief “Wij rechters willen een wet tot verplichte anticonceptie” van Mr. Cees de Groot, voormalig vice-president en kinderrechter rechtbank Rotterdam, en prof. mr. Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familie-en jeugdrecht Universiteit Tilburg, tevens raadsheer en plv. voorzitter regionaal medisch tuchtcollege Beraadgroep rechtspositie van het kind (NRC 4-03-2015).

In een radio-interview dat Paul Verspeek van Radio Rijnmond (27-03-2015) met me maakte, ga ik nader in op dit dilemma en andere dilemma’s in de kindergeneeskunde (staken van behandeling bij uitzichtloos lijden, tweedeling in de zorg). Een dilemma in de geneeskunde is gekenmerkt door het feit dat niet kiezen (niets doen) ook een keuze is – in dit geval in tegen de lichamelijke integriteit en veiligheid van het kind.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 maart 2015 door in Uncategorized en getagd als , , , , , , .

Pagina’s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Follow Carsten Lincke on WordPress.com

Volg me op Twitter

%d bloggers liken dit: